El divendres 31 d’agost de 2012 va tenir lloc a El Colegio de Jalisco (Zapopan, México) la reunió constitutiva de l’ACAL (Associació de Catalanistes d’Amèrica Llatina) amb l’objectiu de difondre la història i literatura catalana arreu d’Amèrica Llatina, mitjançant activitats diverses, articles i investigacions acadèmiques. Els membres fundacionals van escollir de presidenta la historiadora Montserrat Galí de la Benemérita Universidad de Puebla, i vicepresident a Alejandro Sánchez Castellanos, de la Universidad de La Habana, a Cuba.
La idea va sorgir fa uns mesos per part d’alguns intel·lectuals llatinoamericans i catalans amb la voluntat de fomentar la catalanística arreu del continent. Per això, els dies abans va tenir lloc el Seminari “Presencia catalana en México y América Latina”, en que també va participar MEXCAT, amb la conferència “México y Catalunya, encuentros y desencuentros”.
Los miembros fundadores de la Associació de Catalanistes d’Amèrica Llatina son los siguientes:
Mónica Aguilera Zertuche, (Escuela Nacional de Música, UNAM), Enric Argullol Murgades, (Universitat Pompeu Fabra), Carles Bondia (Institut Ramón Llull), August Bover (Universitat de Barcelona), José Bru (Universidad de Guadalajara), Edmundo Camacho Jurado (Escuela Nacional de Música, UNAM), Josep Lluis Carod-Rovira (Universitat Pompeu Fabra), Carmen Alicia Dávila Munguía (Instituto de Investigaciones Históricas, Universidad Michoacana), Josep Maria Figueres i Artigues (Universitat Autonoma de Barcelona), Jaume Martí Olivella (Federación Internacional de Catalanistas, University of New Hampshire, USA), Núria Feliu i Mestres, Francesc Foguet i Boreu (Universitat Autónoma de Barcelona), Montserrat Galí (Benemérita Universidad Autónoma de Puebla), Nuria Galí Flores (Asociación Palabra de Clío), A.C Oscar Garcia Carmona (ISIDM), Xavier García i Pujades, Salomó Marqués i Sureda (Universitat de Girona), José María Muriá, (Instituto Nacional de Antropología e Historia), Angélica Peregrina (Instituto Nacional de Antropología e Historia), Jordi Planas (Universitat Autónoma de Barcelona), Anna Ribera Carbó, (Dirección de Estudios Históricos, INAH), José Manuel Rosales (Instituto de Investigaciones Históricas, Universidad Michoacana), Idania Esther Rodríguez Ortega (Sociedad de Beneficencia de Naturales de Catalunya, La Habana), Thomas S. Harrington (Trinity College, Hartford, Connecticut, USA), Alejandro Sánchez Castellanos (Universidad de La Habana, Cuba) Albert Torras i Corbella, (MEXCAT) i Yonnier Torres Rodríguez, (Universidad de Ciencias Informáticas, Cuba).
DSC01159